17842000_1523688947655852_1020413655_n

 Gjesteblogg av Ellen C. Mentzoni Nilsen.  Ellen eier og driver Trygge barn. Hennes visjon er å skape trygghet, mestring og god omsorg for barn og unge. Følg denne lenken og finn ut mer om Ellen og det hun jobber med.

 

Føler du deg mislykket?

Som foreldreveileder ønsker jeg å hjelpe foreldre til å se det positive de gjør med barna sine. Alle de gode egenskapene de har. Det jeg dessverre ofte erfarer er at mange foreldre, spesielt mødre, ikke klarer å se dette selv. De ser ikke at de er gode, varme, snille og omsorgsfulle mødre for barna sine. Mange er mye mer fokusert på alt de mener ikke får til, og mange sliter med mye dårlig samvittighet. De forteller at de føler at de ikke strekker til som mor. At de ikke gir barna nok opplevelser, at de kjefter mye, at de ikke er nok sammen med barna og at de ikke klarer å sette gode nok grenser. Hvorfor er det slik? Hvorfor føler de seg så mislykket?

Egne erfaringer

Jeg er selv mamma til to voksne ungdommer. Opp i gjennom årene har jeg gjort mye jeg har angret på – og ønsket jeg hadde gjort annerledes. Jeg har både kjeftet, ropt, vært urimelig, og jeg har ofte vært fraværende. I noen situasjoner har jeg vært svak og ettergivende, mens i andre har jeg vært altfor streng og overbeskyttende. Ofte har jeg ikke hørt godt nok etter på hva barna har ønsket å formidle. Dette har jeg hatt mye dårlig samvittighet for i ettertid.

I tillegg har jeg også kjent på følelsen av at jeg burde gjort det så mye bedre. Jeg som har utdanning som barnevernspedagog. Jeg burde virkelig skjerpet meg, og vært et godt eksempel. I stedet så har jeg ofte kjent meg skamfull, og har gravd meg ned i negative tanker om meg selv og mine tilsynelatende manglende evner som mor.

Finnes det perfekte?

Men hvor ”perfekt” skal man egentlig være? Hva er det egentlig å være en god mor? En idealmamma? Hvorfor får vi så fort dårlig samvittighet? Hvem er det vi sammenligner oss med?

Vi vet jo egentlig med oss selv at det vi ser i sosiale medier ikke beskriver hele virkeligheten. De glansbildene vi ser på facebook og Instagram, er jo bare et sekund i foto linsa. Resten ser vi ikke.

Hverdagslykke

Men det betyr ikke at virkeligheten er mindre bra. Virkeligheten er bedre. Den er ekte, og den er her og nå. Den rommer hele hverdagslivet vårt. I stedet for å bruke energi på å ha dårlig samvittighet, så vær heller mer konkret i tankegangen. Tenk over hva slags mor du ønsker å være. Hvilke verdier er viktig for deg og din familie? Hvordan ønsker du at barna skal huske deg som mor? Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre i sitt liv når de selv blir foreldre? Hva har barna egentlig behov for? Det er det kompasset du må styre etter.

Spør barna

17888697_1523665064324907_75415863_nNår du har en rolig stund for deg selv, så tenk på hva som gikk bra i dag. Tenk på de øyeblikkene du hadde fin kontakt med barna. Tenk på der dere lo sammen. Tenk på når du fikk en klem. Tenk på der du satte gode trygge grenser. Tenk på hvor viktig du er for barna. Tenk på alt det som er positivt. Det man fokuserer på blir det også mer av.

Så tenk mer på de gode tingene, og si unnskyld dersom du har gått for langt på noe vis. Søk råd dersom du ønsker å endre på noe. Spør barna om hva de synes er viktig i forhold til deg som mor – og lytt til det de svarer. Kanskje er det ikke akkurat det samme som du hadde tenkt?

Husk at du gjør så godt du kan – og du er god nok!

 

17842000_1523688947655852_1020413655_n

 

Trygge Barn eies og drives av Ellen C. Mentzoni Nilsen. Følg denne lenken og finn ut mer om Ellen og det hun jobber med.